Waarom wij je begrijpen

Wij hebben het zelf meegemaakt

Nicole

Een hele lange periode in mijn leven was de zin: “Mijn naam is Nicole” en “Ik heb een eetstoornis”, één. Maar gelukkig kan ik vandaag de dag zeggen: “Mijn naam is Nicole en ik had een eetstoornis!” Mijn Boulimia is al best vroeg in mijn leven begonnen, ik kon niet met emoties omgaan, wist niet hoe ik ze moest uiten en had vele overtuigingen over mijzelf waarvan ik nu weet dat ze niet van mij zijn en ik ze zeker ook niet meer nodig heb. Wanneer ik letterlijk mijn emotie eruit kon spugen, zorgde mijn boulimia voor een leeg gevoel. In mijn herstel heb ik heel veel gehad aan mijn omgeving, ervaringsdeskundigen, lotgenoten en herkenning krijgen van de dingen waar ik niet mee om kon gaan. Op het moment toen ik koos voor herstel was ik mijn geheim kwijt, ik had het gedeeld met mijn familie en de mensen die het dichtst bij mij stonden. Ik merkte dat mijn geheim, hun geheim was geworden. Want ik was het kwijt, maar zij konden nergens naar toe met hun zorgen. Dat is ook de reden dat ik enorm trots ben dat ik mijn steentje mag bijdragen aan het Realcovery inloophuis als ervaringsdeskundige, omdat ik weet hoe ontzettend belangrijk het is om ergens je verhaal te kunnen delen en het niet alleen te hoeven doen.

Mijn naam is Nicole en ik hád een eetstoornis…!

Famke

Of ik beter kon worden? Nee, dat geloofde ik niet. Maar nu, vele tranen, therapieën, opnames & nog veel meer tranen verder, zeg ik JA, ik kan beter worden. Ik ben Famke, 16 jaar en de (stief)dochter van Mark en Gabriëlle, de oprichters van het Realcovery Inloophuis. Vanaf jongs af aan voelde ik me niet goed genoeg, ik deed er niet toe. Op mijn elfde kreeg ik voor het eerst de gedachte dat ik er niet meer wilde zijn. Ik had het gevoel dat ik nergens controle over had, iets wat ik wel graag wilde. Toen besefte ik dat ik controle had over alles wat mijn lichaam in èn uitging, Ik ging afvallen, iets waar ik goed in ben dacht ik, eindelijk. De kilo’s vlogen eraf, maar niet alleen dat, ik verloor ook mijn spontaniteit, vrijheid, blijheid en mezelf. Op mijn twaalfde werd ik voor het eerst opgenomen in het ziekenhuis, anorexia nervosa. Na de opvolgende jaren met veel therapieën en opnames, kan ik nu eindelijk zeggen dat ik er bijna ben, ik geniet weer, lach weer en voel me goed, dat is het waard. Mede door ervaringsdeskundigen heb ik gezien dat het weer beter kan worden en dat je kan herstellen, en nu, nu voelt dat ook zo, het kan! Dat gun ik jou ook!

De kilo’s vlogen eraf, maar niet alleen dat, ik verloor ook mijn spontaniteit, vrijheid, blijheid en mezelf.

Silvia

Mijn naam is Silvia. Van mijn 14e tot mijn 40e ging boulimia nervosa mee op mijn levensweg. Een vriend en metgezel die me geholpen heeft een bepaalde periode van mijn leven te overleven. Boulimia gaf me troost en controle op momenten dat ik het nodig had. Het was mijn manier om niet te hoeven voelen. Tot in het diepst van mijn ziel schaamde ik mij voor de eetstoornis, ooit zag ik het als zwakte. 

Een eetstoornis gaat niet over eten, maar over het onderliggende. Helaas bestaat er nog veel onbegrip en rust er nog altijd een taboe op eetstoornissen. Ik denk dat je pas echt weet wat een eetstoornis is en met je doet als je het zelf ervaren hebt. Nadat ik over mijn verleden als KOPP Kind (Kind van Ouders met Psychische Problemen) ben gaan praten en het verleden ging verwerken ontstond de ruimte, de moed en de innerlijke kracht mijn eetpatroon stap voor stap aan te passen en boulimia te overwinnen.

Als ik het kan, dan kun jij het ook!

De aanwezigheid van inloophuis Realcovery in Weerselo is een aanwinst voor de regio, waar ik als ervaringsdeskundige graag mijn steentje aan bijdraag. Door openheid te creëren en mijn ervaringen te delen, hoop ik het verschil te maken en anderen te inspireren en te helpen op hun eigen pad. 

Een eetstoornis gaat niet over eten, maar over het onderliggende.

%d bloggers liken dit: